Používejte před tréninkem kvalitní sůl, radí profesionální strongman
21.12.2023
Autor: Karolína Svěcená
Jon Andersen.FOTO: Jon Andersen
Nadšenci do kulturistiky se neustále zajímají o způsoby, jak zlepšit svou efektivitu při tréninku. Nyní však profesionální strongman a kulturista Jon Andersen navrhl jeden nečekaný způsob s pomocí suroviny, která je běžnou součástí kuchyňského arzenálu.
Sportovní kariéra 51letého Andersena v zápasnickém ringu i na poli strongmanu jednoznačně svědčí o jeho síle. Když tedy navrhl jednoduchý způsob, jak si každý může rapidně zvýšit efektivitu tréninku, stojí za to o něm uvažovat.
Běžně se má za to, že sůl je notoricky známá pro zhoršující se zdraví. Když se však požije před tréninkem, působí podle Andersena pozitivně. "Příděl soli před tréninkem skutečně zlepšuje výkonnost na poměrně drastickou úroveň. Budete překvapeni," tvrdil v jednom ze svých videí na Instagramu. Má to však jeden háček.
Andersen totiž ani v nejmenším nepopírá neblahé účinky soli v průmyslově zpracovaných potravinách. Tvrdí, že jejich konzumace může do těla přidat spoustu špatné soli, což následně vede ke špatnému zdravotnímu stavu. Tak co to vlastně navrhuje?
Podle něj je prospěšné přidávat přiměřené množství soli do plnohodnotných potravin, aby se její prospěšné účinky v těle plně vstřebaly. Navrhuje také několik podle něj zdravých solí. "Moje oblíbená je keltská sůl. Můžete použít i růžovou himálajskou nebo mořskou sůl. Nepoužívejte jen mizerné kuchyňské soli," upřesnil ve svém příspěvku a zároveň zdůraznil, že tato složka je nezbytným minerálem pro udržení energie v těle.
Již dříve varovala před neblahými účinky solených a slazených zpracovaných potravin také fitness a kulturistická legenda Arnold Schwarzenegger. Sám je totiž striktně proti ultra zpracovaným potravinám, které v dlouhodobém horizontu vedou k mnoha zdravotním katastrofám. A Arnold to dává za vinu jejich neodolatelné chuti, která se získává "přidáním soli, cukru a tuku".
Rakušan navrhuje jíst jídla, která tuky, solí a cukrem nejsou přetížená. Ani 76letý muž se však nebrání tomu, abyste si jednou za čas doma něco sladkého upekli.