Milovníka jídla a vaření čeká v kleci malý kulturista, který chodí do bitek
26.05.2021
Autor: Libor Kalous
Postoupí Filip Macek do finále pyramidy?FOTO: OKTAGON MMA
Čtyřicet bitev v MMA je už pořádná dávka adrenalinu. Právě tohoto čísla dosáhne v sobotu Filip Macek, který v bantamové váze nastoupí v pyramidě v Brně na turnaji Oktagon 24. Soupeřem českého zápasníka bude Ital Luka Iovine. Macek je podle sázkových kanceláří favoritem. „Na sázky jsem nekoukal, ale slyšel jsem to. To je teď, dřív jsem býval outsider, ale tohle neřeším. Mám v Oktagonu víc zápasů, tak mě lidi vidí logicky jako favorita,“ řekl pro kaocko.cz český bojovník.
Bantamová váha v Oktagonu nemá korunovaného šampiona, Macek je v žebříčku jedničkou, přesto nejde o titul, musí projít čtyřčlennou pyramidou. Vítěz získá mistrovský pás. „V Oktagonu budu mít osmý zápas, pár lidí říkalo, že to je nefér, ale já si to nemyslím, je to naopak dobrý. Kdyby teď přišel nějaký týpek a čekalo se na dvě výhry, tak se vše protáhne. Takto si dáme pyramidu, ti tři kluci jsou dobří, jsme na podobné úrovni a můžeme jít všichni o titul,“ je v klidu zápasník, který poslední dva souboje vyhrál.
Teď ho prověří třiatřicetiletý Ital, který má skóre 13:6, Macek má 23:15:1. „Soupeř je dobrý, už toho hodně zažil, šel o titul v Cage Warriors, bude menší a nabitý. Je osvalený, doufám, že mu bude rychleji odcházet fyzička. Chodí do bitek, má tam kraulovačky. Má dobrý zadní capák a docela tvrdý zadní lowkick. Bude to takový malý kulturista. S Italem jsem ještě nezápasil, těším se na zápas. Už jsem šel s Francouzem, Finem, snad mě jeden z nich bude čekat ve finále v boji o titul,“ přeje si Macek, který jako každý zápasník musí ladit váhu. Tohle pro něj není problém. Až na ty chutě.
„Vařím si, jsem vyučený kuchař - číšník. Sice mě toho ve škole moc nenaučili, ale vařím rád. Přítelkyně vaří dvakrát víc, baví nás to. V neděli si vždycky objednáme Rohlík na celý týden a pak jedeme bomby,“ přiznává Macek zálibu. Kuchyň, zde stráví hodně času. A rád.
„Pořád jím něco jiného. Někdy si dám ráno vajíčka, potom vločky, někdy něco jiného. Ale ne moc. Oběd dávám zdravý – ryba, zelenina, rýže, záleží na váze, kolik sundávám. Když můžu, mám hrozně rád majonézu. Doma si udělám batátové hranolky v troubě, k tomu kuřecí maso a pak celou majonézu, to je absolutní top. A pak samozřejmě pizza, hamburgery, sushi,“ zasní se Macek a z tašky vyndá zeleninový salát. Dělá váhu. „Ten salát jsem si dělal sám,“ chlubí se, když bagruje po tréninku.
Každý člověk nemá něco rád, ale když zažíváte stavy, kdy máte zákaz kvůli zápasům, hodně se toho změní. Jídlo je poté požitkem. „Co jsem začal zápasit a mám diety, jím všechno. Třeba koprovku miluju, lilek jsem moc nemusel, ale už ho mám rád, brokolici taky miluju. Co nemusím, většinou upeču a sním to. Spálím to a jím takový uhlíky. Ne, to je sranda. Chobotnice taky dám, ale nějak je nevyhledávám,“ narychlo Macek vyjmenovává jídla, která se mu přehrávají v hlavě. Je pár desítek hodin do váhy a fantazie jede na plné obrátky.
Školní jídelna, tohle je memento pro mnohé, Macek není výjimkou. „Školní jídelna mi pokazila chutě, zemlbábu nejím, tu nesnáším, ve škole to vypadalo jako kdyby to už někdo měl. Ale buchtičky se šodó miluju, koprovku bych si dal hned. Lečo taky miluju.“
Pokud jste v dietě, vaše chuťové pohárky pracují s větší intenzitou. Někdy prostě nejde odolat. „Zápasení mě naučilo jíst všechno. Když člověk týden nejí, je rád za všechno. Před pár dny jsem zhřešil, dal jsem sklenici medu, byl to půllitr,“ přiznal se Macek, který má nejtěžší dny do váhy před sebou, ale už teď ví, kam zamíří po bitvě.
„Pokud vyhraju, dáme s přítelkyní Ambiente, tam jsem pracoval, mám to tam rád,“ těší se Macek. Do té doby mohou hrát jen jeho bujné přestavy, ještě musí pár kilo do zápasu sesekat.