Extrémní jídelníček pro nejsilnější bratry. Kilo masa denně a 10 vajec k snídani
29.11.2023
Autor: Martin Jindřich
Výjimeční bratři. FOTO: Profimedia.cz
Být silákem, není jednoduché. Své o to vědí bratři Stoltmanové Luke a Tom, kteří v současnosti patří mezi jedny z nejvýraznějších osobností mezi profesionálními strongmany. Na cestě za vytouženými úspěchy stojí nejen usilovná píle, ale také ohromující dávky jídel, nad jejichž porcemi se normálnímu smrtelníkovi mohou protočit panenky. Oba sourozenci jsou totiž schopni během soutěžního období pozřít až 10 tisíc kalorií denně!
Zatímco Tom Stoltman je dvojnásobný světový strongman šampion, starší z bratrů Luke je bývalý nejsilnější Evropan. Zvedání aut, klád či kamenů je jejich každodenním chlebem, prvně jmenovaný je například na disciplíně zvané mrtvý tah schopen vytáhnout až 430 kg, což ve skutečnosti odpovídá zhruba sedmi pračkám.
Aby však mohli takový výsledky podávat i nadále, je zapotřebí se řádně stravovat. Bratrská dvojice má na to vlastní pohled a s talířem na stole tráví dost času. "Jsme schopni sníst zhruba 10 tisíc kalorií denně," překvapil v rozhovoru pro talkSport Tom. "Začíná to jedním z mých oblíbených jídel, kterým je palačinkový nářez. Můžu sníst tolik palačinek, kolik chci. Nechybí další sladkosti, jako například čokoláda nebo zmrzlina. Je to skvělý začátek dne," rozesmál se.
Jeho sourozenec Luke pokračoval. "Toto je extrémnější konec diety, takže Tom a já obvykle konzumujeme přes kilo masa denně. K snídani pak jsme schopni dát 10 vajec, k obědu naopak 350 g mletého masa. K tomu jako příloha těstoviny, brambory, rýže a trocha zeleniny," rozebírá denní příjem.
Výrazně se liší soutěžní období oproti "klasickým" dnům. "Pokud bychom pak šli na soutěž, tak si dáváme za cíl dosáhnout co nejvíce kalorií. Sem se pak hodí různé fast foody, třeba burger s hranolky. Jsem nakloněn i jahodovému dortu. Například jahodový koláč bych mohl jíst každou chvíli," vyjmenoval jednu ze svých pochutin.
Takový příjem však není pravidelnou záležitostí. Bratří proto poukazují, že se v takové míře stravují jen tehdy, pokud mají na programu závody. Luke zároveň vysvětlil, že úzce spolupracují s různými odborníky, kteří monitorují životně důležité orgány. "Máme velké štěstí, že Tom a já spolupracujeme se společností, která nám odebírá krev. Být velcí jako my, vytváří velký tlak na srdce. Musíme si dávat pozor i na hladinu cholesterolu, proto se necháváme testovat zhruba jednou do měsíce," popisuje.
"Pokud je cholesterol vysoký, musíme jíst trochu zdravěji a vypustit některá tučnější jídla a podobně. Když zrovna soutěžíme, tak do sebe dáváme jídla s vysokým obsahem kalorií. Po skončení ale zase jíme zdravě a stravujeme se libovým masem, bramborami, zeleninou, vejci či kaší," vysvětluje rozdíl mezi závodním a pozávodním obdobím. "Snažíme se nepít alkohol, rovněž si nedopřáváme moc mléčných výrobků, protože z velkého množství sýra a smetany pak můžeme být nafouklí. Je to rozumné."
Chybět pochopitelně nemůže ani usilovné zvedání těžkých předmětů. "Zvedáme auta či kameny. Nechodíme jen tak do posilovny, ale máme doma velký sklad, kde máme všechny věci pro strongmany. Trénujeme klidně čtyři nebo pět hodin. Je tu spousta technických věcí. Než člověk zvedne kámen, pak si ho vyhodí na bicepsy, tak to zabere dost času. Tenhle sport je maraton, ne sprint. Trvalo mi pět nebo šest let, než jsem se zdokonalil. To stejné Luke," líčí Tom.